Tunnistatko tilanteet, jotka menevät överiksi?

Meillä jokaisella on omat luontaiseen toimintatapaamme liittyvät vahvuutemme, joista puhutaan usein Eri DISC–tyylejä esiteltäessä. Niin mekin teimme esimerkiksi artikkelissamme ”Loista luontaisilla vahvuuksillasi”. Omien vahvuuksiensa tunnistaminen on menestymisen kannalta avainasemassa.

Entä sitten, kun liika on liikaa? Tunnistatko ne tilanteet, joissa oma luontainen tapasi toimia menee överiksi? Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, miten muut voivat kokea nämä tilanteet?

Tässä artikkelissa on kuvattu miltä kunkin DISC–perustyylin toiminta vaikuttaa muiden näkökulmasta silloin, kun oma toimintapa menee liialliseksi.

Tässäkin artikkelissa kuvatut toimintatavat ja tilanteet ovat yksinkertaistettuja ja osin kärjistettyjäkin esimerkkejä. Päivittäisissä tilanteissa on hyvä muistaa, että useimpien ihmisten luontainen toimintatapa on yleensä kahden tai kolmen toimintatavan yhdistelmä.

D–tyyli ylikäytettynä – Kärsimätön

D-tyyliseen toimintatapaan liittyy usein määrätietoisuus ja suorasukaisuus. Ylikäytettynä tämä voi johtaa kärsimättömyyteen ja muiden kuuntelemisen laiminlyöntiin. Jos tähän liittyy vielä pelolla motivointia, niin syntyy ilmapiiri, joka vähentää luovuutta ja innovaatiota sekä heikentää yhteistyötä.

D-tyylisiä henkilöitä pidetään usein luontaisina johtajina, mutta ylikäytettynä se voi johtaa valtuuksien ylittämiseen. D-tyyppinen henkilö voi olla niin keskittynyt omiin tavoitteisiinsa, että hän unohtaa muiden tarpeet ja tekee päätöksiä muiden puolesta ilman konsultointia. Tämä voi puolestaan johtaa konflikteihin, epäluottamukseen ja yhteishengen heikentymiseen.

I–tyyli ylikäytettynä – Impulsiivinen

I-tyyliseen toimintatapaan liittyy usein innostuneisuus ja energisyys. Ylikäytettynä ne voivat johtaa kaaokseen. Suunnitelmien puute ja epäjärjestys voivat hidastaa projektien etenemistä. Voi olla, että päätöksiä tehdään hetken mielijohteesta ilman perusteellista harkintaa ja seurauksena voi syntyä virheitä ja epäonnistumisia.

I-tyyliseen toimintatapaan yhdistyy usein optimismi ja omiin kykyihinsä luottaminen. Ylikäytettynä tämä voi muuttua ylioptimismiksi. Saatetaan aliarvioida riskit ja yliarvioida omat taidot. Kun todellisuus ei vastaa näitä odotuksia, seurauksena voi olla pettymyksiä ja motivaation laskua.

Vaikka intuitio on tärkeää, pelkästään tunteisiin perustuvat päätökset voivat olla epäjohdonmukaisia ja johtaa ongelmiin pitkällä aikavälillä.

S–tyyli ylikäytettynä – Muutosten vastustaja

S–tyyliseen toimintatapaan liitetään usein perinteet ja jatkuvuus. Ylikäytettynä se voi tarkoittaa liiallista muutosten vastustamista, joka estää organisaation kehittymistä. Takerrutaan vanhoihin tapoihin ja prosesseihin, vaikka ne eivät enää olisikaan tehokkaita. Tämä voi johtaa staattisuuteen ja innovaatioiden puutteeseen sekä hidastaa kehitystä ja vaikeuttaa sopeutumista uusiin tilanteisiin.

Jos S–tyylisten henkilöiden turvallisuutta ja totuttua mukavuusaluetta uhataan, he voivat juuttua paikoilleen, vetäytyä kuoreensa, ottaa kritiikin henkilökohtaisesti ja pidättäytyä ilmaisemasta mielipidettään. Tämä voi johtaa siihen, että heidän arvokas näkemyksensä jää kuulematta ja päätökset tehdään puutteellisin tiedoin. Lisäksi tämä voi vaikeuttaa palautteen antamista ja vastaanottamista, mikä on olennainen osa oppimisprosessia.

C–tyyli ylikäytettynä – Ylikriittinen

C–tyylistä toimintatapaa kuvaillaan yleensä perusteelliseksi ja tarkaksi. Ylikäytettynä tämä voi johtaa empimiseen ja jahkailuun. Liiallinen analysointi ja päätösten lykkääminen voivat hidastaa projektien etenemistä. Kriittisyys itseään ja muita kohtaan voi lannistaa muita ja heikentää motivaatiota asioiden tekemiseen.

C–tyyliseen toimintatapaan liittyvä vetäytyminen sosiaalisista tilanteista ja mieluummin omiin tehtäviinsä keskittyminen voi johtaa eristäytymiseen ja vähentää tiimin yhteisöllisyyttä. Täydellisyyteen pyrkiminen ja yksityiskohtien jatkuva tarkistaminen voi luoda paineita ja estää avoimen keskustelun syntymisen.

Tunnista vahvuuksien ja överien ero

Jokaisella meillä on omat vahvuutensa. Kyse onkin siitä tunnistammeko me ne tilanteet, joissa vahvuutemme kääntyy itseään vastaan? Kun tiedostamme omat vahvuutemme ja niiden mahdollisen ylikäytön vaikutukset, voimme paremmin selviytyä eri tilanteista ja saavuttaa parempia tuloksia.

Kiinnostuitko?

Ota meihin yhteyttä: https://www.extendeddisc.fi/yhteydenottopyynto/

Tai soita meille.

Keskustellaan siitä, miten Extended DISC® Henkilöanalyysiä voidaan hyödyntää sinun ja organisaatiosi kehittämisessä.

040 580 56 11 Olof Lagerström

040 556 04 10 Seppo Louhikko

#DISC #ExtendedDISC #LuontainenToimintatapa #Menestys #Kehittyminen #TyylitYlikäytettynä #Painetilanteet #Stressi