Sanotaan, että aika on rahaa. Toki se on paljon muutakin. Se on resurssi, jota emme voi varastoida, saada takaisin tai muuttaa toiseksi. Kaikki asiat ja tekemiset vievät aikaa. Voimmeko hallitta aikaa, vai hallitseeko aika meitä?

Usein toivomme, että ajankäyttömme voisi olla toisenlaista ja että saisimme enemmän aikaiseksi. Joskus voi tuntua myös siltä, että ajankäytön tehostaminen tuo vain lisää stressiä ja kiirettä ja että kalenteri on jo niin täynnä, ettei sinne mahdu enää mitään.

Kiireen tuntomerkkejä ovat touhottava tunnelma, rästissä olevat työt, kaikki kaatuu päälle -tunne, ruoan hotkiminen, näennäinen tehokkuus, keskittymisvaikeudet, äreys ja jatkuva kellon vilkuilu. Syitä voivat olla ajan kuluttaminen kiireistä valittelemiseen, asioiden lykkäämiseen, järjestyksen puutteeseen ja kyvyttömyyteen sanoa ei.

Mikä neuvoksi?

Ajankäytön tehostamisen tavoitteena on yleensä saada enemmän aikaa tärkeinä pitämillemme asioille ja pystyä nauttimaan elämästä rasittamatta itseämme liikaa.

Varo aikavarkaita! Niitä voivat olla liialliset keskeytykset, tehoton aika puhelimessa ja palavereissa, asioiden lykkääminen, puutteellinen arkistointi, sekainen työpöytä, sekava kalenteritekniikka ja stressi.

Varo myös Kuukkeleita eli niitä ihmisiä, jotka kiertelevät kahvikuppi kädessä vaihtamassa kuulumisia ja kertomassa viimeisimpiä kuulumisia ja omasta mielestään mehevimpiä vitsejä.

On hyvä seurata omaa ajankäyttöään. Muista kuitenkin varata aikaa myös ajattelulle ja pohdiskelulle, ihan vaan olemiselle ja luovalle sekasorrolle. Aikaa mielen harharetkille ja uteliaisuudelle.

Töiden tärkeysjärjestyksen oikea määrittely on tärkeää. Tämä sisältää avaintehtävien tunnistamisen, pitkän tähtäimen suunnitelmien laatimisen ja kriteerikysymykset kuten tehtävän merkityksen ja kiireellisyyden arvioinnin sekä sen, miten tehtävän merkitys muuttuu ajan kuluessa.

Oman elämän tärkeysjärjestyksen määrittelyssä tulee pohtia, mikä on oma unelma, mihin haluaa käyttää aikansa ja mitkä ovat elämän tavoitteet.

Yksi hyvä lähtökohta ajankäytön tehostamiselle on tunnistaa omat luontaiset toimintatapansa ja niiden vaikutus ajankäyttöön.

Omaan luontaiseen ajankäyttöösi voit tutustua tarkemmin Extended DISC® Henkilöanalyysin avulla.

Tunnistatko oman ajankäyttösi taustat?

Seuraavassa on lyhyet kuvaukset neljästä DISC perustyylistä ajankäytön näkökulmasta. Tässä artikkelissa kuvatut toimintatavat ja tilanteet ovat yksinkertaistettuja ja osin kärjistettyjäkin esimerkkejä.

Päivittäisissä tilanteissa on hyvä muistaa, että useimpien ihmisten luontainen toimintatapa on yleensä kahden tai kolmen toimintatavan yhdistelmä.

D–tyylinen ajankäyttö

D–tyylinen henkilö on usein nopealiikkeinen ja räväkkä päättäjä, jolla on monta rautaa tulessa ja joka toimii oma-aloitteisesti ja priorisoi asioita. Hänen ajankäyttöään ohjaa tulokset.

Voiko joskus käydä niin, että D–tyyliset henkilöt ryhtyvät toimeen, vaikka suunnitelma on vielä kesken? Sen vuoksi tulee äkkikäännöksiä ja tulopalojen sammutteluja siihen tahtiin, että muut ovat tippuneet jo kärryiltä.

I–tyylinen ajankäyttö

I–tyylinen henkilö on usein mukana monissa asioissa ja innostus ohjaa hänen ajankäyttöään. Hän reagoi yleensä spontaanisti, on sosiaalinen ja viihtyy vaihtuvissa tehtävissä. Hänen ajankäyttöään ohjaavat tunteet.

Onko mahdollista, että I–tyylisten henkilöiden aikataulut pettävät, koska arkistointijärjestelmä on puutteellinen tai sitä ei ole? Halu olla mukana kaikessa uudessa ja mielenkiintoisessa hajottaa toiminnan säntäilyksi. On vaan niin vaikeaa sanoa ei, kun kaverit pyytävät.

S–tyylinen ajankäyttö

S–tyylinen henkilö pitää yleensä toistuvista tehtävistä, turvallisuus ja perinteet ohjaavat häntä ja hän pyrkii pitämään kiinni sovituista aikatauluista. Hänen ajankäyttöään ohjaa turvallisuuden ja jatkuvuuden tunne.

Tuntuuko muista joskus siltä, että S–tyyliset henkilöt ovat jymähtäneet paikalleen, kun uusien ja tuntemattomien asioiden pohtiminen vaatii aikaa? Asioiden käsittelyyn kuluu aikaa myös sen vuoksi, että halutaan selvittää tasapuolisesti kaikkien mukana olevien mielipiteet ja näkemykset.

C–tyylinen ajankäyttö

C–tyylinen henkilö paneutuu usein yksityiskohtiin, on suunnitelmallinen ja pyrkii täydellisyyteen, pitäytyy säännöissä ja tekee asiat järjestelmällisesti, usein yhden kerrallaan.

Käykö joskus niin, että C–tyylisten henkilöiden aikaa kuluukin pienten yksityiskohtien viilaamiseen ja täydellisyyden tavoitteluun? Vaikka muiden mielestä ratkaisu olisikin jo ihan selvä, niin halutaan vielä tarkistaa ja analysoida myös se toinen vaihtoehto.

Minkä ajankäytön tyylin tunnistat itsessäsi? Löydätkö sen avulla uusia ajatuksia muuttaa suhdettasi aikaan ja löytää paremman tasapainon elämääsi?

Aika on arvokasta, joten käytä se viisaasti!

Kiinnostuitko?

Ota meihin yhteyttä: https://www.extendeddisc.fi/yhteydenottopyynto/

Tai soita meille.

Keskustellaan siitä, miten Extended DISC® Henkilöanalyysiä voidaan hyödyntää sinun ja organisaatiosi ajankäytön kehittämisessä.

040 580 56 11 Olof Lagerström

040 556 04 10 Seppo Louhikko

#DISC #ExtendedDISC #LuontainenToimintatapa #Menestys #Kehittyminen #Ajanhallinta #AikaOnRahaa #Ajankäyttö